RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Цілевказувач для Капітана Очевидність

Чому до стратегічних цілей КРАІЛ є питання

Чому до стратегічних цілей КРАІЛ є питання Фото: casino.ru

До святкування першої річниці т.зв. легалізації грального бізнесу в Україні Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) підійшла серйозно. Третього серпня Комісія прийняла надважливий документ - рішення "Про затвердження Стратегічних цілей КРАІЛ на 2021-2024 роки".

Тут, звичайно, напрошується жарт про те, що, виходить, сім попередніх місяців 2021 року КРАІЛ працювала безцільно - але не будемо чіплятися. Спробуємо подивитися на речі конструктивно. Наскільки це можливо.

Отже, що стало відомо з документа? У КРАІЛ тепер є візія, місія, цінності та чотири цілі. Взагалі, в документі, з одного боку, все правильно: він за все хороше і проти всього поганого. Однак, низка питань до нього, все ж, є.

Для кого? Навіщо?

Перше питання - це доцільність його прийняття у поточному вигляді. Адже, по суті, члени Комісії просто своїми словами описали те, що і так прописано в Законі "Про державне регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор". Нічого іншого в рішенні КРАІЛ немає. Тобто, замість підписів функціонерів Комісії, під документом можна було б просто написати: "Ваш Капітан Очевидність". Нічого б не змінилося.

У рішенні немає ні якихось цілей, котрі б можна було виміряти, ні чогось подібного. Так навіщо було витрачати час на розробку, розгляд і прийняття? Інших проблем немає? Зайнятися більше нічим?

"Незаконна" місія

Друге питання - це, власне, місія.

КРАІЛ бачить її так: "Створення і розвиток сприятливих умов для легалізації у сфері організації та проведення азартних ігор і лотерей, спрямованих на зміцнення системної стабільності економіки держави та стимулювання інвестицій, забезпечення захисту прав громадян, а також інтеграція у світовий простір без загроз безпеці та національним інтересам України".

Це все, звичайно, дуже круто і все таке - але давайте не будемо забувати, що держава створювала черговий орган виконавчої влади з особливим статусом для вирішення цілком конкретних завдань. Власне, для здійснення державного регулювання, реалізації державної політики в конкретній сфері. І у цієї державної політики є конкретна мета, яка чітко виписана в ст. 4 профільного Закону. Ось вона:

"Метою державної політики у сфері організації та проведення азартних ігор є створення умов для зниження соціальних ризиків, пов’язаних з їх організацією та проведенням, та забезпечення дотримання організаторами азартних ігор вимог законодавства".

Тобто, основною метою і легалізації (і, власне, існування КРАІЛ) законодавець бачить захист населення . Не залучення інвестицій, не стимулювання інвестицій, і вже тим більше не створення сприятливих умов - саме захист населення . Крапка. Так навіщо у КРАІЛ намагаються винайти велосипед і придумують собі нову місію? Панове, все вже придумали за вас!

Ні, однією з цілей КРАІЛ все ж таки називає захист прав, законних інтересів і життя громадян. Але це, чомусь, аж мета номер 3. А метою номер 2 зазначено знову ж таки створення сприятливих умов для формування ринку.

Крім того, незрозуміло, про які сприятливі умови для легалізації йдеться, якщо легалізація вже пройшла? І це приводить нас до наступного питання.

Декілька - це скільки?

Третє питання - невимірність цілей.

Взяти, наприклад, боротьбу з нелегальним ринком. Так, можна пасаж про створення сприятливих умов для легалізації прочитати так: "Створимо умови, щоб ті, хто хоче працювати легально, могли без проблем почати працювати легально". Але, по-перше, для цього цілий закон прийняли. А по-друге, чого раптом нелегали захочуть працювати легально, якщо вони на нелегальному становищі себе нормально почувають?

А ось про боротьбу з тіньовим ринком в документі ні слова. Взагалі. Начебто його й не існує. Точніше, не зовсім так. Однією з підцілей КРАІЛ вказує "реалізацію заходів, спрямованих на детінізацію". Однак, про які заходи йдеться - незрозуміло.

"Та ну, - скажете ви, - ти чого? Це ж стратегія! А план - це тактика". Воно-то так, але є два "але".

По-перше, тіньовий ринок - це найважливіша проблема. І боротьба з ним повинна йти окремою ціллю. Саме окремою ціллю зі своїми підцілями.

А по-друге (і найголовніше), якщо стратегію не можна "поміряти" - це нісенітниця, а не стратегія. А все те, що КРАІЛ вказує в якості цілей - це декларації. І в 2024 році неможливо буде зрозуміти, досяг регулятор цих цілей, чи ні.

В цілому складається відчуття, що КРАІЛ йде за принципом: "Вирішуй лише ті проблеми, які ти можеш і хочеш вирішити". Хочеш бути красивим і писати модні декларації про цінності і місії? Можеш їх писати? Пиши. Не можеш придумати (або підглянути у закордонних колег) ефективний інструмент боротьби з нелегальними гральними сайтами? Не займайся. Краще пиши про місію та цінності.

Візія, місія і цінності - це, звичайно, важливо. Тільки перш ніж міркувати про високі матерії, потрібно спочатку навчитися свою роботу (за яку ти отримуєш гроші платників податків) робити добре. І тоді філософствуй скільки завгодно - тобі слова поганого ніхто не скаже.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Фортуна