RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Лотерея по-бельгійськи: допомога державі, користь для людей

Значна частина прибутку Національної бельгійської лотереї спрямовується на соціальні проекти

Значна частина прибутку Національної бельгійської лотереї спрямовується на соціальні проекти Фото:

Гральний бізнес в Україні легалізований майже два роки тому, але доходу від нього у вигляді податків до бюджету поки що немає. Єдиними, хто приносить гроші до бюджету, є оператори державних лотерей. Але крім поповнення бюджету, лотереї виконують ще і соціальну функцію.

Той, хто грає в лотерею (на відміну від грального бізнесу), виграє завжди. Навіть якщо це не миттєвий грошовий приз, заплачені ним за лотерейний квиток гроші в кінцевому рахунку завжди йдуть на його благо, оскільки з них фінансуються соціальні проекти.

Як це влаштовано в Бельгії, дізнавався кореспондент "Апострофа", завітавши до офісу Національної бельгійської лотереї Belgian Lotto.

Головний офіс Національної бельгійської лотереї (НБЛ) розташований у центрі Брюсселя, на площі де Брукере. Офіс, де продаються і лотерейні квитки, і сувеніри, де проходить сам розіграш, повністю скляний. Будь-хто може зайти і подивитися, як розігруються мільйони євро. У національній лотереї Бельгії застосовується числова формула 6 із 45. Тиражі проходять двічі на тиждень, вартість ставки 1 євро. Мінімальний джекпот становить 1 млн. євро. Крім нього, є ще 7 призових категорій.

Бельгійці охоче беруть участь у розіграшах та купують лотереї, оскільки вони знають, що кошти від лотерей надходять на благодійність та різні соціальні проекти.

Бельгійський оператор під час розмови розповів, як розподіляються кошти, отримані від лотерей. Понад 65% від загальних надходжень йде на оплату виграшного фонду та витрати на організацію розіграшу (виграші, до речі, не оподатковуються, що стимулює громадян купувати лотерейні квитки). Як правило, ще близько 30% йдуть на податки, їх сума визначається федеральним урядом. Щорічні королівські укази із цього приводу публікуються у бельгійській офіційній пресі. І лише залишок – близько 5% – є прибутком самої компанії.

Значна частина цих коштів використовується на добрі справи, наприклад, спрямовується на боротьбу з раком грудей у жінок, або людям, які займаються творчими проектами. Це, наприклад, може бути будівництво дитячого майданчика чи організація космічного гуртка.

Щодня на телебаченні крутять ролики, де показують, як гроші, які люди віддають за лотерейні квитки, роблять добрі справи. Це стимулює бельгійців брати участь у лотереях. Вони впевнені, що витрачені гроші не осідають у кишенях ділків, чи йдуть на підкуп політиків, а на корисні для суспільства справи.

Також існує окремий проект, коли частина коштів від лотерей йде утримання спортивних команд, недофінансованих державою, чи розвиток дитячого спорту.

У Бельгії існує також і безпрограшна лотерея, що має назву "томбола". Що цікаво, у ній ніхто не лишається без призу. Томбола – ще один популярний формат бельгійської благодійності. Магазини, торгові компанії та прості громадяни жертвують організаторам лотереї речі, які потім розіграють між учасниками "томболи".

Речі, як правило, нові: предмети домашнього побуту та декору, садовий інвентар, іграшки, біжутерія, подарункові сертифікати в магазини. Все це організатори лотереї нумерують та розкладають у приміщенні. Як правило, це просторі приміщення, де може розташуватися багато народу, наприклад, школа.

Щоб взяти участь у розіграші, потрібно купити білет за символічні 2-3 євро. Номер квитка завжди відповідає номеру на певному призі. Таким чином завжди можна щось виграти.

Виручені від "томболи" гроші спрямовуються на благодійність, наприклад, у який-небудь фонд.

Окрім своєї національної лотереї бельгійці беруть участь у загальноєвропейській. Вона називається EuroMillions. Як розповіли в офісі національного бельгійського оператора, перший розіграш лотереї EuroMillions відбувся у 2004 році у Парижі. Спочатку в ньому брали участь три країни – Великобританія, Франція та Іспанія. Пізніше приєдналися Бельгія, Австрія, Ірландія, Люксембург, Португалія та Швейцарія. Тираж лотереї проходить щотижня по п'ятницях.

Тут також бельгійці можуть зірвати великий джекпот. Його мінімальний розмір у EuroMillions становить 17 мільйонів євро. Але якщо джекпот тривалий час не буде зірвано, він може зрости і до 230 мільйонів.

До речі, за словами оператора, минулого року 39 громадян Бельгії стали мільйонерами, вигравши у Національній та європейській лотереях.

"Ми впевнені, що робимо корисну справу нашої для країни та суспільства, ми щодня демонструємо, що лотерея – це спосіб не лише наповнити бюджет, а й допомогти тим, хто потребує такої допомоги, має бажання та ідеї, для реалізації яких БНЛ може допомогти знайти кошти", - з гордістю розповів про свою роботу представник БНЛ Грегорі Мес.

Про легалізацію азартних ігор та розвиток лотерейного бізнесу в Україні в Бельгії чули, але інвестувати в нашу країну поки що не поспішають. Офіційно кажуть, що в них і вдома багато нових можливостей та ідей і навіть дуже високі бельгійські податки їх не лякають. Неофіційно – не хочуть заходити на ринок, де панує корупція, політичні договірняки, правове беззаконня та відсутність чесної конкуренції. "Ми чуємо щодня про війну в Україні і сподіваємося, що рано чи пізно, але у вас все заспокоїться, і буде мир. А ось як ви вирішите питання корупції, правової невизначеності, постійної зміни правил, наявності політичних структур, що "наглядають" за лотерейним бізнесом і азартними іграми, ми не знаємо. А це лякає будь-якого інвестора не менше, ніж навіть статті про загрозу нападу Путіна", - не під запис поділився з нами своїми думками один із представників бельгійського лотерейного бізнесу.

Що ж, дві країни і дві реальності. Але як добре, що ми живемо у відкритому світі, і можемо не тільки заздрити тому, як живуть сусіди, але й вивчати їхній досвід, яким вони охоче діляться. Чи зможемо, чи захочемо його використати – це вже залежить не від них.