RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

КРАІЛ провалила тендер на розробку системи онлайн-моніторингу

Антимонопольний комітет скасував результати тендеру на розробку державної системи онлайн-моніторингу.

Як повідомляє logincasino, тенедер послуги зі створення системи був оголошений КРАІЛ ще у серпні 2021 року. Його умови розміщені у системі Prozorro. На цю роботу заплановано витратити 5,4 млн. грн.

У конкурсі взяли участь 5 компаній: ТОВ "Талан Системс", ТОВ "Прософт", ТОВ "Інформаційні технології", ТОВ "Айкюжн ІТ", ТОВ "ІТ Ескорт".

З самого початку КРАІЛ відхилила пропозиції трьох учасників, залишивши лише ТОВ "Прософт" та "ІТ Ескорт". Проте "Талан Системс" та "Інформаційні технології" поскаржилися до АМКУ та просили визнати відмову замовника незаконною.

На думку цих компаній у діях тендерної комісії простежуються ознаки недобросовісних дій, зловживання повноваженнями, ознаки корупції, що порушує норми статей законів "Про державні закупівлі" та "Захист від недобросовісної конкуренції".

Нарікання авторів скарги викликала і тендерна документація ТОВ "Прософт".

У результаті АМКУ майже повністю задовольнив скарги та зобов'язав КРАІЛ скасувати рішення щодо недопуску до тендеру компанії "Талан Системс" та скасувати допуск до тендеру ТОВ "Прософт" та "ІТ Ескорт".

АМКУ зазначив, що замовник використав дискримінаційний підхід при розгляді пропозицій учасників торгів, а не відхиливши пропозиції ТОВ "Прософт" та "ІТ Ескорт" замовник порушив права заявників на об'єктивний та неупереджений розгляд їх пропозицій, що суперечить закону про державні закупівлі.

В результаті цього рішення призвело до того, що в аукціоні взяла участь тільки компанія "Талан Системс", яка оцінила свої послуги з розробки системи онлайн моніторингу в 3,95 млн. грн.

Історія закінчилася тим, що 10 грудня тендер був взагалі скасований, оскільки згідно із законом необхідно більше двох заявок.

Як повідомлялося раніше, з 9 грудня КРАІЛ не може приймати рішень, оскільки не має кворуму. Це сталося через те, що Кабмін звільнив члена КРАІЛ Кирієнко та призначив її заступником голови Державної податкової служби України. Таким чином у КРАІЛ залишилося лише 4 особи.

Відповідно до закону засідання Комісії є легітимними, якщо є кворум, тобто 5 членів.